Beneficii si ajutoare sociale

Ce sunt beneficiile sau ajutoarele sociale?

Acestea sunt ajutoare oferite de stat in anumite circumstante persoanelor care indeplinesc anumite criterii de rezidenta si eligibilitate (spre exemplu, in cazul in care au copii, venituri mici sau au ramas fara venit).

Care sunt tipurile cele mai intalnite de beneficii?

Cele mai intalnite beneficii la care se pot incadra si cetatenii romani sunt Child Benefit, Tax Credits, Disability Living Allowance, Employment and Support Allowance, Job Seeker’s Allowance, Maternity Allowance/Statutory Maternity Pay si Housing Benefit.

Ce inseamna fiecare din aceste beneficii?

Child Benefit este echivalentul Alocatiei pentru copii care se primeste si in Romania.
Ratele pentru Child Benefit sunt de £20.30 pentru primul copil si £13.40 pentru fiecare din urmatorii copii. Sunt eligibili pentru acest tip de beneficiu doar persoanele care se afla in UK, care au obtinut deja National Insurance Number si care au copii de pana la 16 ani (sau intre 16-20 ani, daca inca studiaza full-time sau sunt inregistrati ca ucenici, in scopul pregatirii profesionale), indiferent daca acesti copii locuiesc in UK sau nu. Persoanele care nu sunt rezidente in UK nu se califica pentru acest tip de beneficiu.

Tax Credits are doua elemente: Working Tax Credit si Child Tax Credits.
Working Tax Credits este un ajutor financiar care se da persoanelor care lucreaza employed sau self-employed, dar nu castiga suficient de mult pentru a se intretine. Child Tax Credit este ajutor financiar pentru persoanele care au copii. Daca doriti sa aflati daca va calificati, puteti suna direct la Tax Credits Office la 0345 300 3900.

Disability Living Allowance este un ajutor financiar pentru persoanele care sufera de un handicap.
Suma primita va fi calculata in functie de incadrarea handicapului iar decizia se face in baza certificatelor medicale sau a unei evaluari medicale la care vi se va cere sa participati. Pentru mai multe informatii, va puteti adresa birourilor independente si gratuite ale Citizen Advice Bureau sau la oficiile Job Centre din zona dvs.

Job Seeker’s Allowance este echivalentul Ajutorului pentru somaj din Romania si pot beneficia de el doar persoanele care au lucrat legal ca persoane angajate. Pentru mai multe informatii, va puteti adresa birourilor independente si gratuite ale Citizen Advice Bureau sau la oficiile Job Centre din zona dvs.

Maternity Allowance (MA) si Statutory Maternity Pay (SMP) sunt echivalentul Indemnizatiei Maternale din Romania.
Pentru persoanele lucreaza angajate, firma la care lucreaza este obligata prin lege sa le acorde SMP in momentul in care intra in concediu de maternitate. Persoanele care au lucrat self-employed sau care au lucrat employed dar nu se califica pentru SMP, vor aplica pentru Maternity Allowance. Maternity Allowance se primeste timp de maxim 39 de saptamani si este in suma de maxim £128.73/saptamana.

Housing Benefit este un beneficiu financiar pentru persoanele care au nevoie de ajutor la plata chiriei sau a impozitului la consiliu (Council Tax). Pentru a afla daca va calificati pentru acest beneficiu si pentru a face o aplicatie, va trebui sa va adresati Consiliului de care apartineti.

Cum va putem noi ajuta la aplicatiile pentru beneficii?

Noi NU vom aplica pentru beneficii in numele dvs.
Orice persoana care doreste sa aplice pentru orice tip de beneficii, poate sa o faca si singur, adresandu-se autoritatilor in cauza.

Noi putem sa va ajutam doar actionand drept interpreti la telefon sau translatori pentru formularele de aplicare pentru ca dvs. sa aveti certitudinea ca intelegeti informatiile ce vi se cer si pentru a oferi dvs. informatiile clare, in limba engleza.

Alternativ, puteti sa cereti interpreti la telefon si sa oferiti informatiile necesare dvs. personal. Nu aveti nevoie de nimeni sa intervina sau sa vorbeasca in numele dvs., dar daca acest lucru se intampla, trebuie sa stiti ca dvs. raspundeti personal de informatiile furnizate la autoritati.

Aveti deci grija in mainile cui va incredintati informatiile personale si asigurati-va ca persoana respectiva este de buna credinta si cunoaste bine limba engleza pentru a nu oferi autoritatilor informatii incorecte sau incomplete.

ATENTIE

Pentru ajutoare sociale pot aplica doar persoanele eligibile, adica cele care satisfac criteriile stricte de eligibilitate, cum ar fi cele de rezidenta sau cele de natura financiara.

Guvernul britanic NU ESTE OBLIGAT sa ofere aceste beneficii oricui si poate:
- sa va refuze aplicatia daca nu va calificati
- sa va opreasca plata temporar sau permanent in cazul in care circumstantele dvs. s-au schimbat
- sa va ceara sa dati inapoi suma primita sau o parte din ea in cazul in care se stabileste ca ati primit bani in plus sau care nu vi se cuveneau
- sa va amendeze in cazul in care ati dat informatii false/incomplete sau nu ati anuntat la timp schimbarile de circumstante
- sa va ceara documente doveditoare pentru declaratiile dvs. in orice moment, chiar si dupa o perioada mai indelungata

Sfatul nostru este sa tratati aceste aplicatii cu toata seriozitatea si sinceritatea deoarece omiterea, alterarea sau falsificarea informatiilor constituie FRAUDA, pedepsita conform legii prin amenda si/sau urmarire penala.