Tax Return

Ce inseamna Tax Return?

Tax Return este echivalentul Declaratiei anuale pe venit din Romania pt persoanele PFA (adica self-employed).

Cine trebuie sa faca Tax Return?

Orice persoana care are UTR deschis (CUI – Cod Unic de Identificare emis de HMRC – Finante) este obligata prin lege sa isi faca declaratia anuala pe venit! Tax Return-ul trebuie facut indiferent daca ati lucrat sau nu, chiar daca nu ati lucrat cu taxe deduse si chiar daca ati fost angajat (employed sau PAYE).

Ce documente am nevoie pt Tax Return?

Pentru efectuarea Declaratiei anuale pe venit aveti nevoie sa va pastrati si sa aduceti toate dovezile de venituri si toate dovezile de cheltuieli de afacere. Dovezile de venituri consta in extrase bancare, payslipuri, invoice-uri, P60, P45 iar dovezile de cheltuieli se pot prelua din extrase bancare si/sau chitante.

Ce se intampla daca nu inchid anul financiar?

Multe persoane ajung sa primeasca penalizari deoarece nu isi inchid taxele la timp crezand ca nu este obligatoriu sa faca declaratia, desi au UTR-ul deschis. Anul financiar nu corespunde cu cel calendaristic, desi are tot 12 luni, respectiv 52 saptamani (ex: anul financiar curent 06.04.2017-05.04.2018). Astfel orice persoana self employed are obligatia sa inchida anul financiar pana pe 31 ianuarie anul viitor (Ex: 06.04.2018-31.01.2019). Persoanele care nu isi inchid anul financiar la timp primesc penalizari substantiale, £100 in prima zi, ajungand pana la £1300 doar pe un an financiar.

Cum ma afecteaza daca nu imi inchid anul financiar?

Persoanele care nu isi inchid anul financiar, pe langa amenzile primite de la HMRC – Finante, isi forfeteaza multiple drepturi si beneficii. Cei care nu au anul financiar incheiat pot sa li se refuze Alocatia, Concediu de maternitate, Rezidenta permanenta sau Cetatenia, Mortgage sau Chiria. Motivul pentru care aceste lucruri va pot fi refuzate este pt ca fara a avea anul financiar inchis nu puteti dovedi cat ati castigat si nici nu puteti plati NIN.

Cu ce ma avantajeaza sa folosesc un Contabil autorizat?

Este important ca taxele sa fie facute corect, legal si demonstrabil, de catre contabili autorizati care va pot oferi dovezi in scris in functie de nevoie. Orice institutie publica va poate solicita pe langa Copia dupa Tax Return, Calculatia SA302, Scrisoare contabil, Financial statement sau Tax Overview.